Recensioner

Boktips Frostbiten av Marion Nyström
Frostbiten av Marion Nyström

En fascinerande bok som är svår att lägga ifrån sig. Berättelsen känns verklig, trots att den innehåller övernaturliga händelser. Skickligt lotsar författaren läsaren genom berättelsen, från den första grymma händelsen, till upplösningen, där du i allra sista raden får veta något du väntat på länge. Tjuvläs nu inte slutet på boken. Läs den från början för att inte förstöra spänningen.

Frostbiten är en bok som får det att krypa längs ryggraden och du ser dig om över axeln medan du läser den. Ingen risk att du somnar under läsningen, däremot riskerar du mardrömmar om du läser för sent. Ett bra tecken på en väl skildrad händelse.

Jag väljer att inte berätta för mycket av handlingen, eftersom jag vill att du ska läsa den lika förutsättningslöst som jag gjorde. Jag hade inte ens läst baksidestexten, men den bjuder jag dig på här:

Marie de Valgir hittas medvetslös på uppfarten en tidig luciamorgon av ett tidningsbud. I huset återfinns hennes man och dotter brutalt mördade. Allt pekar mot att hon är skyldig.
Mikael Falk, traumaläkare, kontaktas för att söka nå hennes medvetande och söka reda på vad som egentligen hände. Men den kontakt han får är med någon helt annan.

Läs boken!

Den får fyra stjärnor av fem möjliga

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare


 

Från Instagram 12/2 2016 av @pethin

IMG_1717

Lina Perdius Det dröjer inte många sidor innan du känner hur håret reser sig på armarna och du ryser ända in i märgen. Frostbiten är en av många böcker som jag sträckläst, men den enda som jag knappt vågat fortsätta läsa. Det är en roman som i ena sekunden vaggar in mig som läsare i ett lugn och välbehag, för att i nästa rycka undan mattan och skrämma livet ur mig. Jag rekommenderar varmt Frostbiten till alla som, precis som jag, älskar spänningen och rysningarna som den här romanen ger!

Katarina Axelsson Helt otroligt bra bok. Har nog aldrig läst en bok så fort. Ditt bildliga språk fängslar. Lade ifrån mig boken i lördags kväll med 2 kapitel kvar och släckte lampan. Efter två minuter tände jag lampan och var tvungen att veta slutet. Ser fram mot att läsa din nästa bok.

Mariette Lindstein (författare) Jag har läst Frostbiten. Tyckte den var spännande och fin.

Från Vargnatts bokhylla Åh, det här var en bok precis i min smak! Där man inte riktigt vet var verklighet och dröm tar vid; vad är på riktigt? Vad är inbillning? Är något inbillning? Huvudpersonen, Marie, är en karaktär som jag fastnar för direkt, och i takt med att berättelsen går så ökar bara mitt gillande. Faktiskt beundrar jag henne, för hennes styrka att gå vidare och möta sina demoner, som hon själv kallar de jobbiga tankarna och känslorna som hon har när hon försöker minnas. Speciellt i en scen, när Marie försöker förhindra en panikångestattack att bryta ut i full kraft, berörs jag extra starkt. Det träffade väldigt nära mig själv. När jag läste boken hade jag lyxen att vara i min systers sommarstuga. Vilket innebär att jag kunde läsa den här boken nästan i en sittning, det var bara hundpromenader och lite mat som avbröt mig. Och jag kan säga att läsa den, ute på landet, på kvällen, när det regnet slår mot taket och stugan knäpper och har sig, det gjorde så att stämningen från boken tog sig ut och lindade sig runt mig där jag satt.
Det var det perfekta sättet att läsa den på, och jag älskade att få uppslukas av berättelsen så pass mycket. När timmarna bara flyger fram och sidorna minskar utan att man reflekterar över det, det är då en författare verkligen har gjort ett bra jobb enligt mig!Frostbiten är Nyströms debut, och jag hoppas att det bara är början på ett långt författarskap, för jag vill ha mer!

Från Johannas deckarhörna Marie de Valgir drabbas av mardrömmen. Hennes man och dotter blir brutalt mördade och själv drabbas hon av en stroke och tappar minnet. Polisen tror att hon är den skyldiga, men bevisningen stämmer inte. Allt eftersom minnet kommer tillbaka hos Marie tätnar mystiken. Det verkar som att hon är hemsökt och att det är onda krafter i rörelse som vill både henne och hennes närmaste illa.Kanske finns svaret i det förflutna? Hon stammar från en gammal vallonsläkt där kvinnorna alltid behärskat läkekonst och naturmedicin. Korparna har varit deras bundsförvanter, så som den symbol för visdom de är. Kanske finns svaret på familjegården eller hos dess mystiske ägare Herman? Eller är det de vanliga dödliga som velat Marie illa?Marion Nyströms debutroman är en flört både med mysticism, häxerier, skräck och den vanliga kriminalromanen. Jag gillar verkligen ingredienser som växternas förmåga att läka eller döda och även anspelningarna på korpens betydelse i folktraditionen. Det är saker som fascinerar mig mer än de skrämmer. Även den historiska bakgrunden med vallonerna är väldigt bra för berättelsen.Det böjar på ett väldigt obehagligt sätt som får till och med mig (en svårskrämd individ) att fundera över att sova med lampan tänd. Men när sedan polisens utredning börjar tycker jag att det blir lite mycket ”polisjargong”, jag tycker mer om Maries berättelse med de övernaturliga inslagen.

Marie de Valgir är en bra karaktär som man gärna följer, men stundtals har jag lite svårt att hänga med i svängarna. Jag hade helt enkelt önskat att jag kunde komma huvudpersonerna ännu lite närmare inpå livet. Stämningarna växlar väldigt hastigt, först läser man en scen där Marie är förtvivlad över det som hänt hennes familj, i nästa sekund är hon överlycklig över den nya kärlek och jag hinner inte riktigt med att ställa om där, och det skapar en konstig känsla.Men över lag har Marion Nyström skrivit en lovande debut som sticker ut i mängden. Språket är helt ok, och det är en bra historia. Jag läser gärna mer av henne i samma anda, för som sagt, folktro, naturläkekonst och allt annat som fick kvinnor dömda för häxeri i forna dagar är saker som jag finner mycket intressant och fascinerande, och de är utmärkta byggstenar om man vill läsa en bok som skapar rysningar. Och det gör Frostbiten.Ett extra plus ger jag för det fantastiskt fina omslaget som verkligen lockar till läsning.

Bloggare KosMilo Har precis läst ut Marion Nyströms bok ”Frostbiten” som är hennes debutroman. Riktigt riktigt bra, nervkittlande och något att läsa i sommar i hängmattan eller på stranden eller var ni nu befinner er. ☺

Share