Marion Nyström

Valgir förlag & utbildning

Min historia

Jag är född i Kongsvinger utanför Oslo. Flyttade upp till Boden i Norrbotten där jag växte upp och gick skola. Som 19 åring flyttade jag till Piteå där öppnade min första frisörsalong. 1994 gick flyttlasset till Stockholm och öppnade min andra salong på Stureplan. 2008 sålde jag min verksamhet efter många år i frisörbranchen. Är gift och tillsammans har vi tre döttrar och en liten svart dvärgsnautzer.

Som barn hade jag både skriv och lässvårigheter. Svenskalektionerna var lika med ångest, allt lät som hebreiska och jag hade väldigt svårt att ta in både det grammatiska och ordförståelsen. Jag ville så gärna skriva och berätta men det bara knöt ihop sig som ett garnnystan i huvudet. Hade svårt att uttrycka mig muntligt, de kom ut i fel ordning när jag pratade och alla kompisar i skolan skrattade när jag försökte berätta någonting. Jag kunde aldrig tala till punkt och ansågs nog vara en udda tjej. Varken i skolan eller hemma fick jag  ingen hjälp för mina svårigheter och kompenserade det hela med att bli duktig på idrott och musik. Jag växte upp utan ett eget språk och förblev ett tyst iakttagande barn på dagarna.

När jag kom hem från skolan la jag mig alltid på golvet och lyssnade på radioteatern. Att lyssna på högläsningarna på stadsbiblioteket blev lustfyllda stunder och jag förstod att man kunde berätta en saga muntligt utan att ha text framför sig. Jag började fantisera ihop små betraktelser, små sagor om både onda och goda människor. Började memorera dem genom att spela in små noveller med korta dialoger på kasettband. Jag lyssnade om och om igen på det jag läste in och hörde till slut själv var jag sa fel saker eller i fel ordning. Till slut började jag skriva ner små korta meningar till längre berättelser. Jag var tio år när min längtan tändes att bli författare. Jag såg att jag kunde om kämpade hårt. Än idag får jag kämpa med att skriva om och skriva rätt, men jag skriver i alla fall med stor lust och glädje.

Genom åren har jag gått flera skrivkurser och blivit bokstavligt sågad vid fotknölarna av många kursledare. Men det hindrade inte mig. En kurslärare sa till mig:

”Du skriver som en kråka, men du har jävligt bra historier att förmedla. Lär dig skriva ordentligt så kommer du lyckas som författare för du har fantasi och berättarglädje som jag aldrig sett hos någon annan förut.”

Jag bestämde mig att göra mitt största hinder till min största fördel. Läser själv allt från Fjodor Dostojevskij till Stephen King, förkovrar mig i alla skrivsätt och har upptäckt att det finns inga rätt och fel när det gäller författarskapet. Det handlar bara om att hitta mitt eget språk och skriva en väldigt massa manus och att aldrig ge upp. Nu går jag på Skrivarakademin i Stockholm på heltid och förkovrar mig i allt från barnlitteratur, dikt, poesi, filmmanus och prosa. Debuterade med min första bok Frostbiten år 2014 och skriver nu på uppföljaren Draksystrar som beräknas vara klar under 2016. Jag är medförfattare till en DIKT-antologi tillsammans med mina vänner på Skrivarakademin som släpptes december 2015. Skriver även noveller för veckotidningar.

Share