Min historia

Lite fakta

Jag är född i Kongsvinger utanför Oslo. Flyttade upp till Boden i Norrbotten där jag växte upp och gick skola. Som 19 åring flyttade jag till Piteå där öppnade min första frisörsalong. 1994 gick flyttlasset till Stockholm för att vidareutveckla min verksamhet genom att starta min andra salong på Stureplan. 2008 sålde jag min verksamhet efter många år i frisör och kosmetik-branschen. Är gift med Bosse, tillsammans har vi tre vuxna döttrar, tre underbara barnbarn och en liten katt. Idag arbetar jag som butikschef på Orrefors Kosta Boda Ab i Gustavsberg och skriver så mycket jag hinner och kan.

Det var så det började

Som barn hade jag skriv och lässvårigheter. Svenskalektionerna var lika med ångest och förvirring. Allt lät som hebreiska. Jag hade svårt att ta in det grammatiska och saknade ordförståelse. Jag ville så gärna skriva och berätta, men det knöt ihop sig som ett garnnystan i huvudet. Hade svårt att uttrycka mig muntligt. Orden kom ut i fel ordning när jag pratade.  Jag kunde aldrig tala till punkt och ansågs nog vara en udda tjej. Varken i skolan eller hemma fick jag hjälp för mina svårigheter så jag kompenserade det hela med att bli duktig på idrott och musik. Jag växte upp med ett eget språk och förblev ett tyst iakttagande barn på dagarna genom skolåren.

När jag kom hem från skolan la jag mig alltid på golvet och lyssnade på radioteatern. Att lyssna på högläsningarna på stadsbiblioteket blev lustfyllda stunder och jag förstod att man kunde berätta en saga muntligt utan att ha text framför sig. Jag började fantisera ihop betraktelser, små sagor om både onda och goda människor tills jag kom på att jag kunde memorera dem genom att spela in små noveller med korta dialoger på kasettband. Jag lyssnade om och om igen på det jag läste in och hörde till slut själv var jag sa fel saker eller ord kom i fel ordning. Till slut började jag skriva ner små korta meningar till längre berättelser. Jag var tio år när min längtan tändes att bli författare. Jag var övertygad att jag kunde om  kämpade hårt. Så gjorde man i idrotten vilket resulterade i att jag blev bättre och bättre på att uttrycka mig. Än idag får jag kämpa med att skriva om och skriva rätt. Jag skriver med stor lust och glädje.

Genom åren har ett flertal skrivkurser passerat. Har blivit bokstavligt sågad vid fotknölarna av många kursledare. Men det hindrade inte mig. En kurslärare sa till mig: ”Du skriver som en kråka, men du har jävligt bra historier att förmedla. Lär dig skriva ordentligt så kommer du lyckas som författare för du har fantasi och berättarglädje.” (Tack Sören Bondesson)

Jag bestämde mig att göra mitt största hinder till min största fördel. Läser  allt från Fjodor Dostojevskij till Stephen King, förkovrar mig i alla skrivsätt och har upptäckt att det finns inga rätt och fel när det gäller författarskapet. Det handlar bara om att hitta sitt eget språk, läsa och skriva en väldigt massa manus och att aldrig ge upp. Efter jag studerat på Skrivarakademin i Stockholm på heltid har jag förkovrat mig i allt från barnlitteratur, dikt, poesi, filmmanus och prosa. Debuterade med min första bok Frostbiten år 2014 och skriver nu på uppföljaren Draksystrar. Jag är medförfattare till en DIKT-antologi tillsammans med mina vänner på Skrivarakademin som släpptes december 2015. Skriver även på manus om olika typer av försäljning som jag kommer ge ut på eget förlag så småningom som e-böcker.

Share